Artes

referenties

AZ Zeno

image
image
image
image
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
Knokke krijgt een nieuwe ziekenhuiscampus. En dat zal elke passant op weg naar de mondaine badstad geweten hebben. Ter hoogte van het industrieterrein van Westkapelle krijgt de nieuwe campus stilaan vorm op een terrein van om en bij de 12ha. Ook Artes Depret mag zijn steentje bijdragen aan de realisatie van deze opvallende architectuur met de realisatie van een nieuwe keuken en nierdialysecentrum.

De nieuwe keuken en het nierdialysecentrum komen er in de vorm van een nieuw gebouw naast de bestaande campus. Het gebouw zal langs de buitenkant volledig losstaan van de bestaande campus, maar via een ondergrondse tunnel van meer dan 80m zal het toch verbonden zijn met het ziekenhuis. Binnen een krappe timing van 150 werkdagen zal ons team deze werken moeten realiseren.

Ceci n’est pas un hôpital

Het bestaande ziekenhuis te Knokke kampt met enkele beperkingen. De ligging is te ver van grote snelwegen, er is een gebrek aan ruimte voor uitbreiding alsook zijn er te weinig parkeergelegenheden. Redenen genoeg om over te schakelen op een nieuw concept. Dit komt er als het ware in de vorm van een nieuwe campus dat zowaar zweeft boven het landschap en gedomineerd wordt door licht en natuur. De ontwerpers koppelden hoogtechnologische zorg aan een algemeen gevoel van welzijn en vrije beweging voor iedereen die in het nieuwe ziekenhuis verblijft, werkt of komt.

De link tussen buiten en binnen, zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos met als gevolg een inspirerende en uitnodigende omgeving.

Met de slogan “ Ceci n’est pas un hôpital » verwijst men naar Margritte en duidt men op het feit dat de campus niet aanvoelt als een ziekenhuis maar eerder als een geruststellende en open state-of-the-art zorgomgeving die inspirerend is, vol licht, natuur, warmte en verbeelding.

opdrachtgever

AZ Zeno

ontwerp

THV AAPROG BOECKX BURO II

bouwplaats

Kalvekeetdij, Knokke

bedrag

3.417.658, 91

uitvoering

2016-2017

door

  • Artes Depret